Liczba wyników: 481
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Brytyjscy badacze informują, że jedno z białek charakterystycznych dla choroby Alzheimera może być przekazywane poprzez procedury medyczne.
Badacze z Cornell University w Ithace odkryli, w jaki sposób przekształcić komórki nabłonka jelit w producentów insuliny.
Przejście na zdrową dietę często niesłusznie wydaje się trudne i skomplikowane, przede wszystkim dlatego, że widzimy je, jako całkowite i drastyczne odcięcie od dawnych przyzwyczajeń. Wcale nie musi tak być! Wystarczy oprzeć dietę na starych, ulubionych przepisach, używając w nich zdrowych, pomysłowych substytutów.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Skoczyły się wakacje, niedługo przyjdzie jesień, a to sezon na winogrona - sprawdź, jakie zastosowania mogą mieć te smaczne owoce.
Jedzenie jednej lub dwóch porcji szpinaku dziennie może zapobiegać demencji, mówią naukowcy z Uniwersytetu Chicago.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem