Liczba wyników: 1246
Na naszą zdolność skupiania uwagi na zadaniach - kluczowym elemencie codziennego życia - duży wpływ mają takie czynniki, jak motywacja, pobudzenie i czujność. Utrzymanie koncentracji może być szczególnie trudne, gdy zadanie jest nudne lub powtarzalne.
Równowaga fizyczna jest powiązana z objętością hipokampu, części mózgu odpowiedzialnej m. in. za pamięć.
Tani i powszechnie dostępny lek na receptę może złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego.
Wydłużenie lub utrzymanie głębokiego snu, zwanego także snem wolnofalowym, osłabia zagrożenie demencją. Zaledwie 1-procentowe skrócenie głębokiego snu rocznie u osób powyżej 60-go roku życia przekłada się na o 27 proc. zwiększone ryzyko demencji.
Stosowanie antybiotyków, zwłaszcza antybiotyków o szerszym spektrum działania, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby zapalnej jelit (inflammatory bowel disease IBD) i jej podtypów, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Leśniowskiego-Crohna.
Odkryto, dlaczego praca na nocną zmianę wiąże się ze zmianami poziomu apetytu. Może to pomóc milionom ludzi, którzy pracują w nocy i zmagają się z przyrostem masy ciała.
Kiedy jesteśmy w długotrwałym związku, możemy w końcu uznawać współmałżonka czy partnera za „coś oczywistego" i zapomnieć o okazaniu wdzięczności i doceniania go. Pracownicy Uniwersytetu Illinois przekonują jednak, że wcale nie musi tak pozostać.
W miarę, jak się starzejesz, wspomnienia są przywoływane wolniej i w sposób mniej pewny. Eksperci sprawdzają więc sposoby odwrócenia niekorzystnych zmian w funkcjach poznawczych w starszym wieku. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tu krew.
Otyłość prowadzi do zmian metabolizmu energetycznego i osłabionej wrażliwości komórek na insulinę. Tak zwane „leki przeciw otyłości" są coraz częściej stosowane w leczeniu tej dolegliwości. Teraz badacze z Max Planck Institute w Kolonii pokazali, że u osób z otyłością zmniejszona wrażliwość na insulinę wpływa na uczenie się skojarzeń sensorycznych. Pojedyncza dawka leku o nazwie liraglutyd była jednak w stanie znormalizować te zmiany i przywrócić podstawowe funkcje obwodów mózgowych.
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność