Liczba wyników: 4765
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
W naszym kraju zdiagnozowano 1,5 miliona ludzi chorych na cukrzycę, ale szacuje się, że może być ich nawet 3 miliony. Tymczasem badania, których wyniki ogłoszono na konferencji Diabets UK, dowiodły, że spadki stężenia cukru we krwi mogą prowadzić problemów mentalnych. Pacjenci mogą doświadczać kłopotów z koncentracją i utraty umiejętności rozwiązywania zadań logicznych.
Osoby starsze chore na cukrzycę, które regularnie kontrolują poziom cukru we krwi, mają większe szanse na uniknięcie powikłań związanych z cukrzycą takich jak zawał serca, amputacja kończyn dolnych i choroby nerek.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.