Liczba wyników: 1805
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
Osoby o wieczornym „chronotypie", czyli późno kładące się spać i późne budzące się, odznaczają się o 19 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy i to po uwzględnieniu czynników związanych ze stylem życia
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Sprawdzono, czy uwalniany pod wpływem ćwiczeń hormon mięśniowy iryzyna wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Alzheimera, w tym na gromadzenie się toksycznego białka beta amyloidu.
Clostridium difficile powoduje najczęstsze i najniebezpieczniejsze zakażenia szpitalne na całym świecie. Osoby leczone antybiotykami są obarczone podwyższonym ryzykiem, ponieważ leki te zaburzają równowagę mikrobiologiczną jelit, ale badania wykazały również związek pomiędzy ciężkimi zakażeniami C. difficile a stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
Ekstrakt z głogu znacząco osłabia objawy niewydolności serca.
Leki nasenne mogą zwiększać ryzyko demencji u osób rasy białej. Rodzaj i ilość medykamentów mogą być tu znaczącymi czynnikami.
W miarę, jak się starzejesz, wspomnienia są przywoływane wolniej i w sposób mniej pewny. Eksperci sprawdzają więc sposoby odwrócenia niekorzystnych zmian w funkcjach poznawczych w starszym wieku. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tu krew.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem