Liczba wyników: 1325
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego zbadali pacjentów z najcięższymi formami Covid-19 i odkryli, że około dwie trzecie z nich nadal miało problemy fizyczne, psychiatryczne i poznawcze nawet przez rok.
Jakie czynniki sprawiają, że osoby starsze przestają prowadzić samochód? Oceniono to w nowym badaniu Washington University School of Medicine.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
Konsekwentne przestrzeganie wytycznych dotyczących aktywności fizycznej przez cały wiek średni wiąże się z wyższą jakością życia kobiet, mówią eksperci z University of Sydney.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Zwiększenie dziennej liczby kroków może przeciwdziałać konsekwencjom zdrowotnym zbyt długiego siedzenia w ciągu dnia, mówią uczeni z Uniwersytetu w Sydney.
Uważność pozwala na osłabienie objawów stresu pourazowego u osób, które przeżyły nagłe zatrzymanie krążenia (NZK).
U ludzi, którzy tygodniowo piją co najmniej 2 litry napojów zawierających cukier lub sztuczne słodziki, wyższe jest ryzyko wystąpienia nieregularnego rytmu serca zwanego migotaniem przedsionków.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność