Liczba wyników: 987
Rozmaite przyprawy w diecie śródziemnomorskiej to naturalne przeciwutleniacze. Na Uniwersytecie Miguela Hernándeza ustalono, że goździkowiec korzenny jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy w tej grupie produktów.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
Dodanie cynamonu do diety może ochłodzić organizm nawet o dwa stopnie. Przyprawa może również przyczynić się do ogólnej poprawy ogólnego stanu zdrowia.
Korzystanie ze smartfonów nasila się i może stać się niezdrowe w przypadku osób cierpiących na zaburzenie obsesyjno-kompulsywne, czyli zaburzenie psychiczne objawiające się niechcianymi i niepokojącymi myślami, które może prowadzić do powtarzających się i destrukcyjnych zachowań.
Mieszanka miodu i octu, znana również jako oksymel, od dawna jest stosowana jako środek leczniczy w medycynie tradycyjnej, teraz zaś naukowcy ustalili, że taka kombinacja może być wykorzystywana w leczeniu ran.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Olejek cynamonowy może pełnić funkcję ładnie pachnącego, przyjaznego dla środowiska pestycydu, który pomoże pozbyć się larw komarów.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję