Liczba wyników: 1178
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Wpływ bogactwa i klasy społecznej na dobrobyt ludzi w starszym wieku jest znacznie większy, niż się często zakłada. Okazuje się, że różnica w stanie zdrowia i samopoczuciu ludzi między różnymi grupami społecznymi w seniorskim wieku jest ogromna.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Chcesz poprawić funkcje mięśni? Serwuj sobie jedną porcję zielonych warzyw liściastych każdego dnia, przekonują uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Wraz z wiekiem nierzadko rozwija się szereg przewlekłych schorzeń i problemów zdrowotnych. Zwykle oznacza to konieczność przyjmowania kilku różnych leków przez osoby starsze. Gdy z kolei seniorzy zażywają ponad pięć leków (co określa się jako „polipragmazję"), może to zwiększyć ryzyko wystąpienia szkodliwych skutków ubocznych.
Niemal każdy od czasu do czasu się martwi. Kiedy jednak zamartwianie się staje się natrętne i obsesyjne, ingeruje w życie danej osoby i zagraża relacjom z innymi, mówią psychologowie.
Obecnie wielu ludzi cieszy się dłuższym i zdrowszym życiem, zaś obowiązujący wiek emerytalny stanowi wyzwanie zarówno dla polityków, jak i dla emerytów. W nowym badaniu sprawdzono, na ile istnieje możliwość podwyższenia wieku emerytalnego, biorąc pod uwagę związek między oczekiwaną długością życia zawodowego a aspektami zdrowotnymi istotnymi dla zdolności do pracy europejskich kobiet i mężczyzn.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia