Liczba wyników: 645
Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że na całym świecie z powodu otyłości cierpi 600 milionów ludzi, a 1,9 mld ma nadwagę. Dlaczego tak trudno jest zachować odpowiednią masę ciała? Może za to odpowiadać ewolucja, mówią uczeni.
Objawy oddechowe mogą być markerami chorób przewlekłych i ryzyka śmierci, mówią australijscy badacze. Uczeni postanowili określić dalszą oczekiwaną długość życia ludzi starszych z objawami oddechowymi, wykorzystując do tego dane z Australian Longitudinal Study of Aging (ALSA).
Ostatnio mamy coraz więcej naukowych dowodów na przemożny wpływ stanu flory jelitowej na nasze zdrowie - i fizyczne, i psychiczne. Kolejne badania odkrywają coraz to nowe oddziaływanie mikrobiomu. Teraz pokazano, że jego skład i ilość może wpływać na poziom odczuwanego lęku.
Światowy Dzień Zdrowych Dziąseł, obchodzony na całym świecie 12 maja, ma na celu zwrócenie uwagi na rosnące zagrożenia, jakie choroby dziąseł stwarzają dla zdrowia ogólnego. Z tej okazji, Polskie Towarzystwo Periodontologiczne, przedstawiło najnowsze doniesienia o związku bakterii występujących w zapaleniu przyzębia z chorobą Alzheimera i innymi chorobami ogólnymi, oraz o wzrastającym znaczeniu profilaktyki chorób przyzębia w tym kontekście.
Dbanie o odpowiedni poziom ciśnienia krwi przekłada się na ryzyko rozwoju demencji - odpowiednio niski jego poziom daje profilaktyczny skutek.
Jedzenie przekąsek o późniejszej porze to nawyk, który dotyczy wielu ludzi. Takie podjadanie może wiązać się z zaburzeniami snu, mówią uczeni.
Mimo że skuteczne szczepionki na gruźlicę istnieją od lat dwudziestych poprzedniego stulecia, od lat osiemdziesiątych obserwuje się gwałtowny nawrót choroby. Światowa Organizacja Zdrowia uznała ją nawet za chorobę będącą globalnym zagrożeniem zdrowotnym. Czym właściwie jest ta choroba, jakie regiony są nią najbardziej zagrożone oraz co możemy zrobić, aby zminimalizować ryzyko zachorowania?
Jedzenie w godzinach wieczornych sprzyja większemu wskaźnikowi masy ciała (BMI) i gromadzeniu większej ilości tkanki tłuszczowej, mówią uczeni z University of Colorado School of Medicine.
W organizmie dorosłego człowieka znajduje się około 5-7 litrów krwi. Jej dokładna ilość uzależniona jest m.in. od wagi (ok. 80 mililitrów na kilogram masy ciała) oraz płci (mężczyźni posiadają jej więcej niż kobiety). Do głównych funkcji krwi należy transport tlenu i substancji odżywczych do wszystkich komórek organizmu, ochrona przed infekcjami oraz utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała. Dodatkowo, stanowi również niezwykle ważne źródło wiedzy o stanie naszego zdrowia, pozwalając wykryć pierwsze symptomy rozwijającej się choroby. Kiedy powinniśmy udać się na badania krwi i jakich informacji mogą nam one dostarczyć?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji