Liczba wyników: 890
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Dwie formy witaminy E - gamma i delta-tokoferole - znajdujące się m. in. w oleju sojowym, rzepakowym i kukurydzianym, a także w orzechach, mogą zapobiec rakowi okrężnicy, płuc, piersi i prostaty.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Jedna na dwie osoby w wieku powyżej 65 lat i starsze ma niższe niż optymalne poziomy witaminy D we krwi. Co więcej, jeden na czterech seniorów cechuje się niedostatkiem witaminy B12, mówią wieku badacze z Helmholtz Zentrum w Monachium.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Codzienne jedzenie jabłek pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.
Wiele osób ma obawy dotyczące zdrowia, szczególnie podczas pandemii COVID-19, bo wirus może być groźniejszy dla tych, którzy już zmagają się z jakimiś problemami zdrowotnymi. Okazuje się, że bardziej narażeni na zwiększone ryzyko poważnych powikłań w przypadku zarażenia koronawirusem są pacjenci z nadciśnieniem
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Kukurydza ma różnorodne zastosowania w kuchni. W ostatnich latach szczególnie zyskała na popularności, ponieważ nie zawiera glutenu, a modna stała się dieta bez tego białka. Ale kukurydza przydaje się nie tylko jako składnik wielu dań. Zobacz, jakie zastosowania może mieć to zboże.