Liczba wyników: 343
Choć jest mocne jak skała – konkretnie jak granit – może je zniszczyć zła dieta, stres i niewłaściwa higiena. Szkliwo zębów, najtwardsza tkanka w ludzkim ciele, potrzebuje twojego wsparcia, Jeśli o zadbasz o nie, odwdzięczy się i będzie chronić zęby przed próchnicą, ścieraniem i nadwrażliwością.
Miód to jeden z najstarszych na świecie naturalnych produktów uznawanych za środek leczniczy. Nic dziwnego, odznacza się właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeczyszczającymi i łagodzącymi różne dolegliwości. Od dawna jest jednocześnie stosowany jako przysmak. Zobacz niezwykłe zastosowania miodu.
Zadbane, zdrowe stopy to powód do dumy. Nie łatwo jednak utrzymać je w dobrej kondycji. Natura przypisała im szereg trudnych zadań i z tego powodu codziennie są narażane na wiele niedogodności. Systematyczna pielęgnacja potrafi jednak przynieść upragnione efekty i sprawić, że bez obaw będziemy je pokazywać w sandałkach każdego dnia lata.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Poprawia nastrój, doskonale wpływa na skórę, łagodzi stany depresyjne. Ma działanie prozdrowotne i odmładzające. Dla większości z nas jednak jej główne zalety to piękny zapach, rozpływająca się w ustach konsystencja i ten wspaniały, niezrównany smak. Czekolada ma dziś swoje święto.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Picie kawy to poranny rytuał, sposób na spędzenie czasu ze znajomymi, chwila relaksu, etc. Dla wielu stanowi nieodłączny element codziennej rutyny. I słusznie. Wielu ekspertów chwali napój za jego różnorodne właściwości prozdrowotne. Z drugiej strony, zaznacza się, że kawa nie powinna być swobodnie rekomendowana wszystkim. Co więcej, rozmaite jej formy mogą zaprzepaścić dietetyczne wysiłki.
Przedwiośnie to czas budzenia się z zimowego letargu. Dużo łatwiej jednak zrzucić ciepłe okrycia niż pozbyć się uczucia znużenia i zmęczenia - częstych objawów występujących po kilku miesiącach chłodów oraz niedostatku słońca. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną. W walce z wiosennym przesileniem może nas wesprzeć nabiałowy produkt do „zadań specjalnych", czyli jogurt.
Wielbiciele twardych serów podpuszczkowych (zwanych popularnie serami żółtymi) cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. W wielu krajach stanowią obowiązkowe zakończenie posiłku. Jednak mają swoich przeciwników, którzy rezygnują z tego przysmaku przez często nieprawdziwe stereotypy.
W przypadku zmagania się z bezsennością, problemów z porannym wstawaniem i zachowaniem jasności umysłu w ciągu dnia obwiniać można niewłaściwą dietę.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję