Liczba wyników: 293
Ludzie nie zapadają w sen zimowy tak jak np. jeże, ale podczas chłodniejszego okresu nasze organizmy trochę zwalniają. Warto wypróbować naturalne sposoby na zwiększenie energii do działania - pozwolą lepiej funkcjonować i nie powodują skutków ubocznych.
Ponad połowa Polaków w ciągu ostatniego miesiąca nie zaoszczędziła ani złotówki. Dla wielu gospodarstw domowych to powód do dużego zmartwienia - w przypadku nagłego pogorszenia ich sytuacji materialnej łatwo mogą popaść w długi. Najnowsze badanie wykonane przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Grupy KRUK pokazuje, w jaki sposób Polacy zarządzają domowym budżetem i wydatkami.
Okres jesienno-zimowy wiąże się z krótszymi dniami, mniej przychylną aurą, określonymi modyfikacjami codziennej rutyny spowodowanymi niesprzyjającą pogodą. To wszystko sprawia, że opisywany sezon wiąże się z osłabieniem nastroju. Różni eksperci radzą, jak sobie poradzić z depresyjnym samopoczuciem.
Stan zapalny jest normalnym elementem funkcjonowania układu odpornościowego: to odpowiedź organizmu na infekcje lub urazy. Ale nieuzasadnione zapalenie może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Wiele osób decyduje się na odchudzanie przed nadejściem lata. Tygodnie ciężkiej pracy i wyrzeczeń często idą jednak na marne, kiedy po skończonej diecie wracamy do dawnych nawyków żywieniowych. Jak zatem utrzymać zgrabną sylwetkę także po wakacjach?
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Szczotkujesz zęby po każdym posiłku, używasz nici dentystycznej i regularnie chodzisz na wizyty kontrolne do stomatologa, a mimo to twojemu uzębieniu daleko do ideału? Być może powodem jest to, że nieświadomie narażasz je na osłabienie lub uszkodzenie.
Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Przedświąteczne zakupy 50 podstawowych produktów w supermarketach i sieciach samoobsługowych mogą kosztować około 20 zł więcej niż rok temu - wynika z monitoringu cen portalu dlahandlu.pl. Najmocniej zdrożały jaja, a ceny wzrosły bardziej w supermarketach niż w sieciach sklepów osiedlowych.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję