Liczba wyników: 586
Nic nie działa tak pozytywnie na skórę i samopoczucie, jak odpowiednio dobrane do naszych potrzeb zioła. Ich właściwości lecznicze były powszechnie znane i wykorzystywane już w starożytności. Teraz, kiedy coraz częściej korzystamy z wiedzy naszych babć, stały się popularną bazą większości dobrych kosmetyków.
Istnieje szereg czynników związanych z utratą włosów – od poważnych chorób po źle dobrany szampon. Jednym z powodów gorszej kondycji naszej czupryny może być również stres. Dlaczego tak się dzieje i co możemy z tym zrobić?
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Cynk to ważny mikroelement pełniący w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji, począwszy od wpływu na odporność, stan skóry, włosów i paznokci, płodność do wspomagania odbierania bodźców smakowych i węchowych, procesów uczenia się i zapamiętywania.
Ostatnie tygodnie zimy to najtrudniejszy czas dla Twojego organizmu. Brak witamin i składników mineralnych w zimowej diecie obniża odporność. Ważne jest wzbogacanie menu o produkty, które bogate są w niezbędne mikro i makroelementy.
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.
Wiele kobiet przed miesiączką i w czasie jej trwania odczuwa nieprzyjemne objawy, takie jak obrzęki, spadki nastroju czy zmęczenie. I niestety, nie przechodzą one z czasem - niektórym kobietą towarzyszą przez lata, az do menopauzy. Oto lista pierwiastków i witamin, które pomogą je złagodzić.
Nasiona Chia stały się ostatnio bardzo popularnym produktem. Są łatwo dostępne i szeroko polecane, ponieważ przydają wiele korzyści naszemu organizmowi, ich właściwości sprawiają, że można zaliczyć je do tzw. super-jedzenia (najbardziej odżywczego pożywienia będącego świetnym źródłem licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów). Oto lista profitów z jedzenia Chia.
Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem śnieg?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję