Liczba wyników: 1236
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Migotanie przedsionków wiąże się z o 45 proc. zwiększonym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych. Jak się wydaje, czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego i liczne choroby współistniejące mogą sprzyjać otępieniu.
Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Wydajność pamięci i inne zdolności poznawcze są lepsze przy odpowiednim dopływie krwi do mózgu. Dotyczy to w szczególności osób dotkniętych schorzeniem zwanym „sporadyczną chorobą małych naczyń mózgowych". Dostateczny przepływ krwi w hipokampie może odgrywać kluczową rolę w problemach z pamięcią związanych z wiekiem i chorobami.
Większa aktywność społeczna osób w wieku 50-60 lat pozwala na zmniejszenie u nich ryzyka demencji w późniejszym wieku.
Wstrząśnienie mózgu w relatywnie wczesnym etapie życia (w wieku dwudziestu kilku lat) przekłada się na słabsze wyniki w testach umiejętności myślenia i pamięci kilkadziesiąt lat później.
Istnieje związek pomiędzy przewlekłym stresem, łagodnymi zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. U osób w wieku 18-65 lat, u których wcześniej zdiagnozowano przewlekły stres i depresję, częściej rozpoznawano też wspomniane problemy poznawcze.
Kobiety o wyższym poziomie estrogenów przez całe życie mogą być mniej narażone na chorobę małych naczyń mózgowych.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji