Liczba wyników: 1492
Średnia emerytura kobiet w Polsce w 2014 r. wynosiła 1 653,03 zł, a średnia emerytura mężczyzn w tym samym czasie - 2 394,84 zł. W dodatku istnieje duża różnica między wysokością świadczeń wypłacanych emerytom i emerytkom. W 2014 r. najwięcej kobiet w Polsce otrzymywało emeryturę w wysokości 1 401,90 zł, tymczasem najwięcej mężczyzn otrzymywało świadczenie w wysokości 1 945,97 zł - problem ubóstwa emerytalnego porusza najnowsza ekspertyza Instytutu Spraw Publicznych „Sytuacja kobiet w systemie emerytalnym”, w ramach której przedstawione zostały przyczyny nierówności emerytalnych o charakterze kulturowym i instytucjonalnym.
Starzenie się wiąże się z różnymi dolegliwościami, wśród nich prawdziwym strachem napawa demencja. Nowe badanie pokazuje, że większość australijskich baby boomers obawia się o zdrowie swoich mózgów.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Zbilansowana dieta, ćwiczenia i dbałość o zdrowie fizyczne przekładają się na zdrowe starzenie się mózgu.
Starzenie się to szczęśliwsze doświadczenie, niż wielu ludzi sobie wyobraża - do takich wniosków doszli uczeni z Queen's University w Belfaście.
Eksperci z University of Alabama w Birmingham radzą, jak spowolnić starzenie się i zwiększyć poczucie własnej wartości dzięki zachowaniu młodego wyglądu.
Kolejne badania pokazują, że pozytywne nastawienie do świata zwiększa szanse na zdrowe starzenie się i osiągnięcie sędziwego wieku.
Starzenie się samo w sobie nie wiąże się nieuchronnie z pogorszeniem nastroju i jakości życia - mówią psycholodzy.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.
Starzenie się przydaje pewnych ważnych korzyści - wiąże się z głębszym rozumieniem spraw i ogólną mądrością.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność