Liczba wyników: 4401
Jeśli źle się odżywiasz, możesz mieć nadmiar triglicerydów - najpowszechniejszych w organizmie. Ich stężenie we krwi nie powinno przekraczać 150 mg na decylitr krwi, jeśli jest ich za dużo, zagraża to zdrowiu serca i naczyń krwionośnych. Warto jednak pamiętać, że to od stylu życia w najwyższym stopniu zależy ilość wspomnianych związków.
Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Ziemniaki to jedne z najczęściej spożywanych warzyw. Stanowią dodatek do mięs i ryb, są składnikami zup i sałatek. Ziemniaki to nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu potraw, to także źródło witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor oraz potas. Zaletą ziemniaków jest również to, że zawierają śladowe ilości tłuszczu, są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. W ziemniakach znajdziemy także ułatwiający trawienie błonnik.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Wydajność pamięci i inne zdolności poznawcze są lepsze przy odpowiednim dopływie krwi do mózgu. Dotyczy to w szczególności osób dotkniętych schorzeniem zwanym „sporadyczną chorobą małych naczyń mózgowych". Dostateczny przepływ krwi w hipokampie może odgrywać kluczową rolę w problemach z pamięcią związanych z wiekiem i chorobami.
Hiperglikemia to stan, w którym w osoczu krwi jest nadmierna ilość glukozy. Diagnozuje się ją przy poziomie cukru we krwi wyższym niż 11,1 mmol/l (200 mg/dl), choć objawy mogą stawać się zauważalne przy wyższych wartościach, takich jak 13,9-16,7 mmol/l (~250-300 mg/dl). Przewlekła hiperglikemia często prowadzi do uszkodzenia narządów.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Żylaki to potoczne określenie przewlekłej niewydolności żylnej, częstej choroby układu krwionośnego. Rozwijają się, gdy ściany żył i zastawki żylne nie funkcjonują odpowiednio, co utrudnia powrót krwi do serca z nóg. Choroba powoduje upośledzenie drożności i zwiększenie wzrostu ciśnienia hydrostatycznego w naczyniach, co skutkuje gromadzeniem się krwi i powstawaniem wyprysków żylakowych.
Badanie krwi dostarcza wielu ważnych danych o ogólnym stanie zdrowia. Podstawowym badaniem jest morfologia, szczególnie ważna w przypadku kobiet, które co miesiąc podczas menstruacji tracą krew, czasem nawet w bardzo dużych ilościach. Aby jednak analiza krwi dała pełny wgląd na stan zdrowia, powinna być wzbogacona o wyznaczenie poziomu cukru oraz cholesterolu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem