Liczba wyników: 707
W wielu krajach popularnym składnikiem kulinarnym są produkty fermentowane. To nie przypadek, że są powszechne: sfermentowana żywność to coś więcej niż tylko metoda konserwacji.
Twój rytm dobowy nie tylko reguluje harmonogram snu, może też wpływać na rozwój, diagnozę i leczenie raka. Według ekspertów można zmodyfikować pory, kiedy pacjenci są badani na raka i kiedy poddają się terapiom, aby poprawić dokładność diagnostyczną i skuteczność leczenia.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Na Uniwersytecie Tohoku odkryto, że sztywność dziąseł wpływa na właściwości znajdujących się w nich fibroblastów, co z kolei wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia stanu zapalnego.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Osoby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i typu 2 są podatne na próchnicę. Na Rutgers University postanowiono wyjaśnić, dlaczego. U diabetyków odnotowuje się zmniejszoną wytrzymałość i trwałość szkliwa oraz zębiny, twardej substancji znajdującej się pod szkliwem.
Gorące źródła mogą pomóc przy różnych dolegliwościach. Okazuje się, że sprzyjają też walce z nadciśnieniem u seniorów.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
Mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na to, jak dieta i ćwiczenia przekładają się na zdrowie mózgu i ryzyko demencji. Pomoże to poprawić strategie zapobiegania otępieniu, mówią eksperci.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi