Liczba wyników: 1183
Na Uniwersytecie Queensland odkryto związek aktywny z jadalnego grzyba, który przyspiesza wzrost nerwów i poprawia pamięć.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie brazylijskiej poleca się hyptis crenata w celu leczenia szeregu dolegliwości, od bólów głowy i żołądka po gorączkę i grypę.
Uważa się, że uzależnienie od leków rozwija się przez relatywnie długi okres czasu. Proces ten obejmuje zarówno strukturalne, jak i funkcjonalne zmiany w komórkach nerwowych mózgu, które jednak wciąż pozostają niedostatecznie poznane. W każdym razie już pojedyncza dawka leku lub alkoholu jest wystarczająca, by wywołać początkowy etap uzależnienia.
Boczek może wrócić do menu osób dbających o zdrowie dzięki niezwykłym właściwościom rdestu japońskiego.
Kobiety, które stosują chemiczne produkty do prostowania włosów, są bardziej narażone na raka macicy w porównaniu z kobietami, które ich nie używają.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem