Liczba wyników: 5518
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Hipoglikemia to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt niski. Co istotne, nie pojawia się jedynie u chorych na cukrzycę, każdy może jej doświadczyć. Zwróć zatem uwagę na te objawy, które mogą świadczyć o potrzebie zwiększenia poziomu glukozy we krwi.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Jeżeli poziom glukozy we krwi jest wyższy niż normalnie, może to oznaczać stan przedcukrzycowy, czyli stadium poprzedzające cukrzycę, w którym nie występują wszystkie objawy charakterystyczne dla cukrzycy, ale oznaczający wysokie zagrożenie tą chorobą. Badania pokazują, że odpowiednie zmiany w stylu życia pomogą powstrzymać rozwój choroby.
Wiemy, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i poziom energii, ale czy może także oddziaływać na nasze relacje? Wygląda na to, że sprawdza się powiedzenie "jak głodny to zły". Opublikowane w tym tygodniu wyniki nowych badań sugerują, że niskie stężenie glukozy we krwi może nasilać gniew i agresję między małżonkami.
Zespół stopy cukrzycowej to powikłanie cukrzycy. Jego przyczyną jest najczęściej długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi prowadzący do patologicznych zmian miażdżycowych w obrębie podudzi i stóp. Jak postępować aby zapobiec rozwojowi choroby i nie dopuścić do amputacji, stanowiącej ostateczność w leczeniu stopy cukrzycowej?
Szacuje się, że wiele osób chorych na cukrzycę nie ma świadomości jej obecności, co jest dla nich bardzo niebezpieczne, bo choroba wyniszcza organizm i prowadzi do poważnych powikłań, które moga skutkować śmiercią. Okazuje się jednak, że istnieje też odwrotny problem - pacjenci z cukrzycą mogą otrzymywać leczenie, które skutkuje zbyt dużym obniżeniem poziom glukozy, co również jest niebezpieczne dla zdrowia.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Według ankiety przeprowadzonej w Irlandii przez Pfizer Healthcare Ireland tylko 5proc. Irlandczyków nie wie, jaki powinien być właściwy poziom cholesterolu we krwi. Niestety aż 69 proc. spośród nich nie ma pojęcia jaki jest odpowiedni poziom ciśnienia krwi.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność