Liczba wyników: 6002
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Stosowanie diety wegetariańskiej nie jest tak ekologiczne, jak wielu może przypuszczać. Okazuje się, że dieta ta może przyczyniać się do zmian klimatu.
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza uszkodzenie małych naczyń krwionośnych w mózgu, wynika z nowego badania.
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Zdrowy sposób odżywania się ma wpływ nie tylko na kształt sylwetki, ale i mózgu - okazuje się, że może zwiększyć jego gabaryty.
Nowe badanie sugeruje, że związane z wiekiem zmiany w mózgu następują wcześniej niż sądzono, jednak określone zmiany w diecie mogą spowolnić to pogorszenie.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem