Liczba wyników: 4682
Wciąż zbyt chętnie sięgamy po sól przygotowując posiłki. Znajduje się ona też w wysoko przetworzonych produktach, dlatego często nie jesteśmy w stanie określić, ile w istocie jej spożywamy. Jej nadmiar zaś może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem - do chorób sercowo-naczyniowych.
Depresja wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji, jednak leczenie pierwszej z wymienionych chorób depresji może obniżyć zagrożenie drugą.
Kobiety w okresie menopauzy cechują się wyższym ryzykiem chorób serca, ale zdrowy styl życia może zmniejszyć to zagrożenie.
Warto regularnie badać wzrok nie tylko ze względu na możliwość dostatecznie wczesnego wykrycia poważnych chorób oczu, ale także nowotworu.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Jeśli pracujesz po godzinach, narażasz się na większe ryzyko chorób serca, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie The Lancet.
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko chorób serca. Istnieje związek np. między zanieczyszczeniem środowiska i poziomem cholesterolu w organizmie.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Na drugi czwartek marca przypada Światowy Dzień Nerek. To dobra okazja, by dowiedzieć się czegoś na temat ich funkcjonowania i chorób.
Witamina E, a dokładniej jej forma zwana tokoferolem gamma zawarta np. w olejach roślinnych i pistacjach, zmniejsza ryzyko chorób serca o 10 proc.