Liczba wyników: 920
Kwestia właściwego odżywiania powinna być ważna dla wszystkich – zdrowych i chorych. Jednak w przypadku choroby onkologicznej, zagadnienie to staje się szczególnie istotne. Teoretycznie o żywieniu wiemy dużo, ale kiedy zaistnieje konieczność zastosowania tej wiedzy w praktyce pojawia się mnóstwo znaków zapytania. Czy nadwaga może mieć wpływ na nowotwór? Które produkty są wskazane podczas leczenia onkologicznego? Czy można wówczas stosować diety odchudzające? Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O tym, jaką dietę stosować podczas leczenia onkologicznego mówi dietetyk - Karolina Szymańska-Kopa.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Serie ćwiczeń o umiarkowanej lub dużej intensywności mogą poprawić skuteczność terapii przeciwciałami stosowanymi w leczeniu przewlekłej białaczki limfatycznej.
Warto zająć się ogrodnictwem także w mieście. Miesiąc prac ogrodowych w pomieszczeniach zamkniętych zwiększył różnorodność bakteryjną skóry i został powiązany z wyższym poziomem cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Szacunkowo u jednej na cztery kobiety po menopauzie może rozwinąć się nieregularny rytm serca zwany migotaniem przedsionków, a jego główną przyczyną są stresujące wydarzenia życiowe i bezsenność.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem