Liczba wyników: 2340
Chińscy badacze odkryli związek między wyzszym poziomem selenu w organizmie i niższym ryzykiem osteoporozy.
Ilość witaminy B12 jest związana ryzykiem rozwoju demencji. W badaniu nad tą prawidłowością wzięło udział 271 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy B12 w organizmie miały niższe ryzyko zachorowania na jakąś formę demencji.
Jeśli w organizmie brakuje cynku, może to przyczyniać się do nadciśnienia. Wszystko przez zmianę sposobu, w jaki nerki radzą sobie z sodem.
Co właściwie dzieje się w organizmie przy zawale serca? Jakie są objawy ataku? Warto to wiedzieć, by móc jak najszybciej zareagować.
Choć jest wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat do wyrobu narzędzi, miedź odgrywa również ważną rolę w organizmie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Ekspozycja na promienie słoneczne gwarantuje odpowiednią ilość witaminy D w organizmie, a to może pomóc uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Zanieczyszczenie powietrza zwiększa ryzyko chorób serca. Istnieje związek np. między zanieczyszczeniem środowiska i poziomem cholesterolu w organizmie.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem