Liczba wyników: 342
Naukowcy i biznesmeni od dawna wiedzą, że pewne zapachy - sosny na Boże Narodzenie, czy pieczonych ciasteczek w domu na sprzedaż - mogą nakłonić klientów do zakupów. Teraz uczeni z Washington State University College of Business sprawdzili, co sprawia, że zapach jest najbardziej komercyjnie skuteczny.
Wygłupy i żarty nie tylko dodają życiu kolorytu, ale też są dobre zaarówno dla zdrowia psychicznego, jak i fizycznego.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Osoby, które wykonują pracę niewymagającą znacznej aktywności fizycznej, taką jak praca biurowa, cechują się niższym ryzykiem osłabienia poznawczego w starszym wieku niż ludzie, których obowiązki zawodowe wiążą się z większym wysiłkiem fizycznym, mówią uczeni z University of Cambridge.
Aż 42 proc. starszych pacjentów przez dwa lata po poważnej operacji doświadczają znaczącego pogorszenia funkcji poznawczych.
Geny pomagają dożyć setki, ale za długowieczność odpowiadają także inne czynniki, w tym środowisko, w którym się mieszka.
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Wraz z wiekiem mogą słabnąć nasze zdolności poznawcze i przyjąć formę chorobową, taką jak demencja. Ponieważ zaś średni wiek życia wydłuża się, dbałość o zachowanie pełni możliwości kognitywnych staje się kluczowym elementem zapewnienia zdrowej starości i niezależności, pomimo upływu lat. Uczeni z kilku amerykańskich placówek naukowych odkryli, że dobrym sposobem na zachowanie wysokich zdolności poznawczych jest anagażowanie się w różnorodne aktywności.
Można by uniknąć tysięcy zgonów, gdyby przestrzegano standardów jakości powietrza zgodnych z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność