Liczba wyników: 7390
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Edelman opublikował wyniki badań goodpurpose™. Drugie ogólnoświatowe badanie postaw konsumentów wykonane przez instytut Strategy One, potwierdziło przywiązanie konsumentów do marek i firm, które realizują działania prospołeczne. 42% badanych uznało, że przy wyborze produktów tej samej jakości i w jednakowej cenie, społeczne zaangażowanie jest istotniejsze niż design, innowacja czy lojalność wobec marki.
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
Dalekowzroczność, jaskra, zaćma, zmęczenie oczu - to najczęstsze problemy ze zdrowiem oczu ludzi dojrzałych i starszych. Jakkolwiek nie zawsze da się im zapobiec, można znacznie ograniczyć ryzyko ich wystąpienia - potrzebna jest ku temu m. in. odpowiednia dieta. Zobacz, jakie produkty pomogą zadbać o dobry wzrok.
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
Niektóre produkty mogą istotnie poprawić stan starzejącego się mózgu, zapobiegając negatywnym zmianom związanym z wiekiem.
Niektóre produkty powinny być wręcz przepisywane przez lekarzy. Ich działanie nie zawsze jest tak intensywne jak wpływ farmaceutyków, ale stanowią dość silne naturalne leki na powszechne schorzenia. Poza tym są uważane za smaczne przekąski lub apetyczne dodatki do głównego posiłki.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później