Liczba wyników: 3382
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.
Dieta bogata w chude mięso i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, okazuje się najskuteczniejsza w odchudzaniu i obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Stosowanie diety wegetariańskiej nie jest tak ekologiczne, jak wielu może przypuszczać. Okazuje się, że dieta ta może przyczyniać się do zmian klimatu.
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Słoneczna pogoda, piękna sceneria i relaks mogą pomóc, ale to głównie dieta sprawia, że stan zdrowia podczas wakacji nad Morzem Śródziemnym może się znacznie poprawić, piszą eksperci sagazone.
Stosowanie diety niskotłuszczowej wydaje się być dobrym sposobem na znaczną poprawę nastroju. Taki sposób żywienia daje lepsze efekty niż szeroko polecana dieta niskowęglowodanowa, informują australijscy naukowcy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem