Liczba wyników: 2857
Według nowych badań jedna na osiem kobiet posiada wysoki czynnik ryzyka zachorowania na raka piersi. Co można zrobić, aby zmniejszyć zagrożenie?
Zarówno niski i wysoki poziom witaminy D jest związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu słabości (ang. frailty) u starszych kobiet, wynika z nowych badań.
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Wśród licznych przyczyn, które wpływają na występowanie bólów głowy, wskazuje się także wybór diety. Produkty spożywcze, mogą być nawet w ponad 30% przyczyną pojawiania się i nasilania migreny. Jakość pożywienia, sposób łączenia poszczególnych produktów ale także nawyki żywieniowe i smakowe to zatem znaczący wśród kilkudziesięciu przyczyn wywołujących bóle głowy.
Nie tylko chorzy na cukrzycę, ale także osoby, u których poziom cukru jest (na razie) tylko nieco za wysoki muszą się liczyć ze zwiększonym ryzykiem choroby Alzheimera – pisze „The Washington Post”.
Według najnowszych badań, kiedy jeden z małżonków ćwiczy, rzuca palenie, przestaje pić alkohol, szczepi się przeciwko grypie, czy planuje zbadać cholesterol, istnieje bardzo duża szansa, że partner zachowa się podobnie. Prawdopodobieństwo rzucenia palenia przez jednego z małżonków wzrasta do pięciu razy, w momencie gdy rozstaje się z nałogiem drugi z nich.
Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej!
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Warto kontrolować poziom ciśnienia, bo jeśli jest zbyt wysoki, to jesteśmy bardziej zagrożeni demencją.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem