Liczba wyników: 694
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Jednym z powodów, dla których trudno jest podać doustnie duże leki białkowe, jest ten, że nie mogą one przejść przez barierę śluzową wyściełającą przewód pokarmowy. Z tego powodu insulina i większość innych „leków biologicznych" - składających się z białek lub kwasów nukleinowych - musi być wstrzykiwana lub podawane w szpitalu.
Poważne problemy ze słuchem są częste u osób, które zmagały się z powszechnymi formami raka.
Nieswoiste zapalenie jelit (IBD) to bolesna dolegliwość, która może powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje stosowanie leków i zabiegi chirurgiczne. Teraz ustalono, że proste działanie może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Jak się okazuje, mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc leczyć wspomnianą chorobę.
Mięta pieprzowa może pomóc w trudnościach w połykaniu jedzenia i niekardiologicznym bólu w klatce piersiowej, którego doświadczają niektórzy pacjenci z zaburzeniami przełyku.
Ciśnienie krwi ma wpływ na skłonność danej osoby do martwienia się i może być związane z efektem „uspokojenia", gdy jest podwyższone. Hiszpanie pokazali, w jaki sposób możemy pośrednio wywoływać zwiększanie ciśnienia krwi, by złagodzić napięcia i niepokój emocjonalny.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Dieta bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć u pacjentów onkologicznych stan zapalny jelit wywołany radioterapią.
Ból pleców jest częsty u seniorów. Jakkolwiek leki odgrywają ważną rolę w leczeniu bólu, ich stosowanie u starszych pacjentów jest ograniczone ze względu na zaburzenia czynności wątroby i nerek oraz współistniejące problemy zdrowotne i wielolekowość (jednoczesne stosowanie wielu farmaceutyków).
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji