Liczba wyników: 4086
Istnieje silny związek między epizodami paniki i zwiększoną liczbą powikłań cukrzycy.
Spadek poziomu melatoniny, hormonu snu, jest związany ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy, wynika z badań.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy, choroby uznanej przez środowisko medyczne za jedno z najniebezpieczniejszych schorzeń cywilizacyjnych.
Z badań wynika, że osoby szybko spożywające posiłki mają wyższe ryzyko cukrzycy niż ci, którzy powoli raczą się jedzeniem.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Warto w sposób umiarkowany raczyć się piwem lub winem, dzięki temu można zmniejszyć ryzyko cukrzycy, mówią duńscy uczeni.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Brigham and Women's Hospital (BWH) wykazały związek między wzrostem stężenia ftalanów w organizmie i zwiększonym ryzykiem cukrzycy u kobiet.
Uczeni postanowili odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pijący kawę mają niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę