Liczba wyników: 42
Choroby serca mogą bezpośrednio powodować dysfunkcję mózgu i potroić ilość białka w mózgu sprzyjającego rozwojowi choroby Alzheimera.
Receptor aktywowany przez związki z kwasów tłuszczowych omega-3 odgrywa istotną rolę w zapobieganiu stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych i osłabianiu miażdżycy, podają uczeni z Karolinska Institutet w Szwecji.
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Zmarszczki to nie tylko oznaka postarzania się naszego wyglądu, okazuje się, że ich ilość może również oznaczać zagrożenie określonymi chorobami.
Filozofowie pytali: „jestem ciałem, czy mam ciało?", współczesna medycyna zaś gromadzi coraz więcej dowodów na to, że człowiek jest jednostką psychifizyczną i obie te sfery, tj. ciało i dusza (emocje) wzajemnie na siebie oddziałują. Uczeni odkryli, że kobiety unikające rozmów o ich potrzebach i uczuciach, w tętnicach szyjnych częściej miały większą ilość płytki miażdżycowej.
Kobiety po menopauzie, które chorują na raka piersi, są też znacznie bardziej zagrożone chorobami układu krążenia. To niebezpieczeństwo pozostaje wysokie także po zakończeniu terapii onkologicznej.
Jest przyczyną chorób serca, gdy występuje w nadmiarze. Problemy zdrowotne pojawiają się także przy jego deficycie. Cholesterol jest niezbędny dla organizmu. Potrzebujemy go do syntezy hormonów, witaminy D i produkcji kwasów żółciowych.
Borówki, jagody i inne podobne owoce pomagają zmniejszyć poziom ciśnienia krwi.
Choć okres bożonarodzeniowy się skończył, skutki świętowania mogą pozostać na znacznie dłużej. Okazuje się, że po tym grudniowych świętach poziom cholesterolu istotnie wzrasta.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji