Liczba wyników: 84
Chociaż powszechnie wiadomo, że regularne ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko niemal wszystkich chorób przewlekłych, mechanizmy, które odpowiadają za to, nie są do końca jasne. Teraz uczeni z Uniwersytetu Kopenhaskiego odkryli, że korzystne skutki wysiłku fizycznego mogą częściowo wynikać ze zmian w strukturze naszego DNA.
Co nam w sercach gra? Różne pasje, emocje, przeżycia, każdemu z nas inne i w różny sposób. I choć wszyscy mamy „coś innego w sercu", to każde serce może w pewnym momencie życia nie działać prawidłowo i być narażone na poważne choroby. "Tyle się mówi o naszych sercach. Ale czy naprawdę umiemy słuchać, co mają nam do powiedzenia? Czy w pogoni za codziennymi sprawami umiemy zatrzymać się i poświęcić chwilę naszemu zdrowiu?" - te pytania stawia ekspertom Wojciech Malajkat. Aktor, w wyjątkowej etiudzie edukacyjnej, zwraca uwagę Polaków na najczęstszą arytmię serca - migotanie przedsionków - i jej związek z udarem mózgu. W tym niestandardowym spektaklu, oprócz znanego aktora, uczestniczą wybitni kardiolodzy: prof. Janina Stępińska i prof. Przemysław Mitkowski.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Utrata masy ciała jest skutecznym sposobem leczenia obturacyjnego bezdechu sennego. Dotychczas jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Uczeni z University of Pennsylvania odkryli, że poprawa objawów bezdechu sennego wydaje się być związana z redukcją tłuszczu w określonej części ciała - języku.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Choć chrapanie kojarzy się głównie z irytacją osoby po drugiej stronie łóżka, to specjaliści przestrzegają, że może stać za nim poważny problem zdrowotny. Mowa o bezdechu sennym - ten może prowadzić do skrajnego przemęczenia, nadciśnienia, wypadków za kierownicą, a nawet zawału.
Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.
Może się wydawać, że Polacy toną w długach. Okazuje się jednak, że na tle innych mieszkańców Europy jesteśmy oszczędni. Wyjątkiem jest czas świąt i moment, w którym rozważamy zakup auta.
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę odzież ostrzegawczą, akcesoria odblaskowe i ochronniki słuchu. Efekt? Zakwestionowano ponad 30 proc. produktów m.in. z powodu negatywnych wyników badań laboratoryjnych, błędów w instrukcjach użytkowania oraz braku deklaracji zgodności potwierdzającej przeprowadzenie przez producenta procedury oceny zgodności.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi