Liczba wyników: 1737
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Jedzenie jest paliwem dla naszego organizmu. Jeśli będziemy dostarczać mu pokarmów kiepskiej jakości, tzn. ubogich w składniki odżywcze i bogatych w tłuszcze trans, nasz organizm będzie źle funkcjonował i odbije się to nie tylko na wadze, wyglądzie skóry, włosów i paznokci, ale również na ogólnym samopoczuciu i nastroju. Co zatem jeść, gdy dopada nas chandra, a świat, w którym żyjemy, wydaje się najgorszym z możliwych miejsc?
Im lepiej się odżywiamy, tym rzadziej chorujemy. Ważny jest nie tylko sam dobór składników, ale również stosowanie się do kilku podstawowych zasad.
Naukowcy doszli do wniosku, że należy zrewidować powszechne przekonanie, iż przyjemność towarzysząca jedzeniu ma wpływ na nadwagę i otyłość.
Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości bólowe, zmiana diety może pomóc w ich osłabieniu. Nie tylko leki są skuteczne na taki dyskomfort, to, co jemy, także ma istotny wpływ na nasz organizm.
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Chcesz schudnąć, ale nie wiesz, jaka dieta będzie najskuteczniejsza? Wiesz, że niektóre dania są przy odchudzaniu „zabronione", ale zastanawiasz się, czy istnieją specjalnie dozwolone? Zastanawiasz się, jakie produkty wesprą wysiłek odchudzania? Mamy odpowiedź.
Od sposobu odżywiania się zależy nie tylko nasze samopoczucie oraz ogólny stan zdrowia, ale i wygląd. To przede wszystkim z diety uzyskujemy witaminy i minerały, których wszelkie niedobory mogą ujawniać się w postaci różnych, w tym widocznych na skórze, symptomów. Jedne produkty sprawiają, że cera wygląda młodo i promiennie, włosy lśnią, a paznokcie pozostają mocne, inne przyspieszają proces starzenia się wzmagając proces powstawania zmarszczek oraz osłabienia „czupryny".
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Sposób odżywiania się oddziałuje na zdolności poznawcze, niektóre produkty wzmacniają pracę układów mających wpływ na możliwości mentalne, inne osłabiają organizm i czynią nas głupszymi...
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem