Liczba wyników: 1554
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Miód może być używany do walki z problemami wynikającymi z wieku, jak na przykład utrata pamięci.
Bycie samotnym może przyśpieszyć naturalne, fizyczne procesy związane ze starzeniem się pokazują najnowsze badania. Psychologowie z uniwersytetu w Chicago przeprowadzili badania w dwóch grupach wiekowych: studentach i osobach w średnim wieku (50 i 60 latkach). Okazało się, że uczucie samotności wywiera większy negatywny wpływ na osoby dojrzałe, niż na młodzież uniwersytecką.
Dwa nowe badania opublikowane w Journals of Gerontology Series A: Biological Sciences and Medical Sciences wskazują, że witamina D może być ważnym elementem zachowania funkcji kognitywnych u kobiet w określonym wieku.
Obecność retinopatii u starszych kobiet wiąże się z zaburzeniami poznawczymi i zmianami w naczyniach krwionośnych mózgu. Jak wynika z badań uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, stosunkowo prosty test oka może służyć jako marker zmian poznawczych związanych z chorobą naczyń, co pozwala na wczesne rozpoznanie i leczenie dolegliwości.
Nie tylko mężczyźni chrapią. Kobiety nierzadko zaczynają mieć problemy z tą dolegliwością w okresie okołomneopauzalnym. Nie tylko jest nieprzyjemna i często przeszkadza partnerowi, ale może stanowić również objaw zaburzeń oddychania, takie jak bezdech senny. Uczeni odkryli, że w przypadku starszych kobiet chrapanie wiąże się z rozwojem zaburzeń poznawczych.
Czujesz się ostatnio zapominalski/a? Jesteś w dobrym towarzystwie. Aż dwie trzecie ludzi w wieku 50 lat i starszych doświadcza pewnych trudności w zapamiętywaniu nazwisk, dat i innych szczegółów. Na szczęście małe spadki możliwości naszej pamięci, które pojawiają się wraz z wiekiem, zazwyczaj nie stanowią objawów zaburzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera. To raczej wynik normalnych zmian w strukturze i funkcji mózgu, uspokaja Aaron P. Nelson z Harvard Medical School.
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.
Jak pokazują najnowsze badania, to przede wszystkim warzywa a nie owoce pomagają zachować świeżość umysłu i powstrzymują jego starzenie się. Sześcioletnie badania wykazały, że starsi ludzie, którzy jedli warzywa dwa razy dziennie, wykazywali zdolności poznawcze na poziomie osób o pięć lat młodszych od nich.
Starzenie się wiąże się z rozwojem osłabienia poznawczego. Na ile jednak możemy wytrenować nasz mózg, aby opóźniał ten proces? Zespół z Uniwersytetu Genewskiego odkrył, że słuchanie muzyki może wpłynąć na funkcje poznawcze zdrowych seniorów poprzez stymulację wytwarzania istoty szarej.