Liczba wyników: 1772
Dieta pełna produktów zwiększających stany zapalne oznacza istotne zagrożenie rakiem jelita grubego. Inne nowotwory, np. rak piersi, także mogą być częstsze z powodu takiego odżywiania się.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Co roku na raka jelita grubego zapada ponad 14 tys. Polaków, z czego ponad 9 tys. umiera. Tymczasem, dzięki badaniom przesiewowym ryzyko zgonów można zmniejszyć nawet o 65 procent - podkreślają specjaliści.
Clostridium difficile powoduje najczęstsze i najniebezpieczniejsze zakażenia szpitalne na całym świecie. Osoby leczone antybiotykami są obarczone podwyższonym ryzykiem, ponieważ leki te zaburzają równowagę mikrobiologiczną jelit, ale badania wykazały również związek pomiędzy ciężkimi zakażeniami C. difficile a stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
U progu sezonu grillowego przypominamy: jedzenie mięsa rzadziej niż pięć razy w tygodniu wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Jeśli twoi krewni drugiego lub trzeciego stopnia chorowali na raka jelita grubego, ciebie również dotyczy zwiększone ryzyko tej choroby, mówią eksperci z Uniwersytetu w Buffalo i Uniwersytetu Utah.
Rak jelita grubego i okrężnicy jest dość powszechny w starzejących się populacjach. Według World Cancer Research Fund to trzeci najczęściej występujący nowotwór u mężczyzn i drugi najczęściej diagnozowany u kobiet. W ubiegłym roku odnotowano ponad 1,8 miliona nowych przypadków tej choroby. Dieta ma ogromne znaczenie dla ochrony przed tym rakiem - zobacz, co jeść, a czego unikać.
W 2013 roku zdiagnozowano niemal 15 milionów nowych przypadków raka, a nowotwory spowodowały śmierć 8,2 mln osób.