Liczba wyników: 498
W ostatnich latach medycy zastanawiali się nad efektywnością niewielkich dawek kwasu acetylosalicylowego (substancji aktywnej w takich lekach jak aspiryna, polopiryna etc.) w zapobieganiu zawałów serca czy udarów. Nowozelandzkie badanie pokazuje, że niektórzy mogą skorzystać na stosowaniu tego leku.
Kobiety stosujące niektóre rodzaje leków hormonalnych mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na raka piersi przez nawet dwie dekady po odstawieniu tych medykamentów.
Problem zbytniego pocenia się jest bardzo wstydliwy i przeszkadza w codziennym życiu, dlatego warto osłabić jego objawy. Sprawdź, jak można zmniejszyć ten kłopot.
Niektóre leki dają takie efekty uboczne, które uniemożliwiają bezpieczne prowadzenie samochodu. Zawsze czytaj ulotki środków, które zażywasz.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
2,2 mln zł otrzymają samorządy z woj. podlaskiego na utworzenie i prowadzenie placówek dla osób starszych w ramach tegorocznej edycji rządowego programu Senior+. Pozwoli to utworzyć 190 nowych miejsc w Klubach oraz dofinansować kolejne 280 miejsc w placówkach już istniejących.
W jaki sposób pończochy lub rajstopy mogą działać leczniczo? To pytanie z pewnością zadają sobie wszyscy ci, którzy mają problemy ze zdrowiem nóg i nie tylko. I choć leczenie problemów z niewydolnością żylną za pomocą kompresji jest metodą stosowaną od dawna, to wciąż wielu z nas ostrożnie sięga po produkty uciskowe. Dlaczego? Powód jest prosty, wokół wyrobów kompresyjnych narosło wiele mitów. Które z nich są prawdziwe?
Badanie krwi pozwoli określić poziom doświadczanego bólu, a to z kolei może pomóc w doborze odpowiedniego leku, twierdzą medycy z Indiana University School of Medicine w Indianapolis.
Poprawa działania służby zdrowia (53%) i oddzielenie Kościoła od państwa (53%) to kluczowe tematy, którymi zajęliby się Polacy w pierwszej kolejności, gdyby sprawowali władzę – tak wynika z badania przeprowadzonego dla serwisu ciekaweliczby.pl na panelu Ariadna.
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.