Liczba wyników: 2737
Kolejne diety zawodzą? Nie wiesz już, czy stosować paleo, być gluten free, a może wyeliminować produkty o wysokim indeksie glikemicznym? Tak naprawdę w odchudzaniu nie chodzi o testowanie kolejnych modnych jadłospisów, ale o wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych, które pomogą pozbyć się nadmiaru kilogramów bez ryzyka efektu jo-jo, nabawienia się niedoborów witamin czy ważnych składników odżywczych. Dlatego razem z lekarzem podpowiadamy, jak wkroczyć na dobrą drogę radzenia sobie z nadwagą.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Nie unikaj nabiału, potrzebny jest organizmowi z różnych powodów, m. in. pomaga uchronić przed cukrzycą typu 2.
Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić.
Garść nasion czy łyżeczka przypraw może dostarczyć nam moc składników mineralnych i witamin. Nic dziwnego, że już w starożytności były wykorzystywane w medycynie. Pora, aby te „maleństwa” na dobre zagościły w naszym menu.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze – bo o nich mowa – są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i minerały, kasze odgrywają kluczową rolę w diecie kobiet.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
„Z tym największy jest ambaras, Żeby dwoje chciało na raz", ale jeśli już chcą, szanse na dietetyczny sukces są znacznie wyższe.