Liczba wyników: 3823
W nowym badaniu sprawdzono, jaki wpływ ma na stan zdrowia niemożność pogodzenia obowiązków zawodowych i domowych. Okazuje się, że skutkuje to stresem, a później zagrożeniem dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Dostatecznie długi sen jest niezbędny dla zdrowia, ma bowiem wpływ na wiele funkcji w organizmie. Teraz okazuje się, że niedobór odpoczynku może być szkodliwy dla serca poprzez obniżenie poziomu tzw. „dobrego cholesterolu".
Spożywanie zbyt dużej ilości soli w połączeniu ze zbyt niską aktywnością fizyczną może spowodować spadek zdolności poznawczych.
Nie warto robić sobie wakacji od wysiłku fizycznego. Już krótka, bo zaledwie dwutygodniowa przerwa w podejmowaniu aktywności tego rodzaju, oznacza znacznie wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy u osób bardziej zagrożonych tą chorobą.
Jak wykazali japońscy uczeni, koty rozpoznają głosy właścicieli, ale postanawiają na nie reagować. To dlatego zwykle nie daje się ich przywołać tak, jak można to zrobić w przypadku psów.
To proces degeneracji mózgu, ale ma wpływ również na pracę mięśni czy zmysły węchu i smaku. Przedstawiamy, w jaki sposób oddziałuje na ciało człowieka w różnych stadiach choroby.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Posiadanie drogich, luksusowych przedmiotów to zdaniem blisko 42% Polaków cecha, która wyróżnia osoby o ekskluzywnym smaku - wynika z raportu społecznego „Lipton. Piramida Dobrego Smaku Polaków."
Może się wydawać, że zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku bez narażenia się na dodatkowe kilogramy jest niemożliwe. Jednak najnowsze doniesienia medyczne pokazują, że jest wręcz przeciwnie - nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką są pokarmy i napoje o słodkim smaku, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.