Liczba wyników: 459
Grillowana lub dobrze wysmażona wołowina, kurczak, czy ryba mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego u osób regularnie jedzących takie dania.
Osoby pozostające w nieszczęśliwym małżeństwie mają wyższe ryzyko problemów z układem krążenia.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Jedni sądzą, że zima doskonały czas na rozpoczęcie nowych treningów, inni z kolei wykorzystują ją jako wymówkę, by zalegać pod kocem na kanapie. Oto kilka ważnych wskazówek na temat tego, jak być aktywnym, gdy utrzymuje się niska temperatura.
Podwyższone tętno spoczynkowe w starszym wieku może być czynnikiem ryzyka demencji, mówią pracownicy Karolinska Institutet w Szwecji
Odkryto, w jaki sposób cukrzyca, nasilając stan zapalny i spowalniając przepływ krwi, znacząco przyspiesza miażdżycę.
Warto o siebie dbać, to chroni nie tylko nasze samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.