Liczba wyników: 3460
Masz cukrzycę? Nie odchudzaj się nadmiernie. Na lepsze zdrowie możesz liczyć, gdy masz „trochę ciała". Diabetycy z niedowagą mieli najwyższe ryzyko wcześniejszego zgonu, prawie trzykrotnie wyższe niż pacjenci z prawidłową masą ciała.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.
Mózg stanowi 2 procent masy naszego ciała i choć to bardzo niewiele, to jego rola w funkcjonowaniu całego organizmu nie ma sobie równych. Każdy z nas wie, że mózg, tak jak i inne części ciała nie działa prawidłowo bez dopływu krwi. Czy wiemy jednak, dlaczego jest ona tak bardzo potrzebna i co się dzieje, gdy jej brakuje?
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
W ciągu ostatniego roku ceny żywności wzrosły o blisko 6 proc. To największa podwyżka od 6 lat – podaje Główny Urząd Statystyczny. Na sklepowych półkach najbardziej podrożały warzywa, masło i jajka. Przed świętami Bożego Narodzenia ceny żywności nadal będą rosnąć, a najdotkliwiej odczują to emeryci, renciści i najmniej zarabiający.
Wątroba jest największym laboratorium chemicznym ludzkiego ciała, przez które przepływa około jednego litra krwi na minutę. Od wątroby uzależnionych jest ponad 5000 funkcji życiowych i ponad 500 procesów chemicznych, które zachodzą wewnątrz ludzkiego ciała.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
W ostatnim czasie „saunowanie" stało się w Polsce popularne. Zaczynamy cenić sobie możliwość porządnego rozgrzania ciała, gdy na dworze pada śnieg lub deszcz i temperatura oscyluje wokół zera. Czy jednak, poza przyjemnym dla wyziębionego ciała „naparzaniem", seanse w saunie mają jakieś skutki dla zdrowia?
Utrata masy ciała jest skutecznym sposobem leczenia obturacyjnego bezdechu sennego. Dotychczas jednak nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Uczeni z University of Pennsylvania odkryli, że poprawa objawów bezdechu sennego wydaje się być związana z redukcją tłuszczu w określonej części ciała - języku.
Od soboty Duńczycy zapłacą więcej za masło czy chipsy. Rząd wprowadził podatek od tłuszczów nasyconych. Autorzy zmian oszacowali, że nowy podatek oznacza wpływy do budżetu w wysokości około 2,2 miliardów koron duńskich i zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych o blisko 10 procent oraz spadek spożycia masła o około 15 procent.