Liczba wyników: 109
Choć alkanna słynie przede wszystkim z właściwości barwiarskich, oddziałuje również prozdrowotnie.
Selen wraz z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz. Odpowiada więc za zapobieganie lub opóźnianie procesu utleniania wiązań chemicznych, a zatem wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu. Poza tym ma udział w zachowaniu zdrowia prostaty.
Tymianek jest byliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego i komercyjnie uprawianą w wielu krajach europejskich, a także Maroku i Stanach Zjednoczonych. Rośnie dziko m. in. w Albanii i Bułgarii. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się tymianek hiszpański (Thymus zygis).
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów.
Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri), w medycynie ajurwedyjskiej nazywana brahmi, jest powszechnie stosowana w Indiach, zwłaszcza dla poprawy pamięci czy łagodzeniu objawów padaczki. Bakopę tradycyjnie stosuje się też w leczeniu astmy, chrypy, i zaburzeń psychicznych.
Kopytnik był podawany w tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków jako środek łagodzeniu bólu, substancja przeciwkaszlowa, znieczulająca, potna, moczopędna i hipotensyjna (obniżająca ciśnienie krwi).
Tojad, inaczej Aconitum, to zioło z rodziny jaskrowatych tradycyjnie stosowane w łagodzeniu rozmaitych dolegliwościach. Słowo „aconitum" pochodzi od greckiego słowa „akone", tj. „skalisty" lub „urwisty", co nawiązuje do typu obszaru, w którym tojad rośnie. Zioło od dawna stosowane było w medycynie chińskiej. Najpopularniejsze jego zastosowanie związane jest z artretyzmem, nerwobólami i chorobami skóry.
Kofeina stała się elementem współczesnego stylu życia. Bogate w nią napoje i produkty żywnościowe są stałym punktem naszego menu. Stąd coraz częstsze pytania o pozytywne i negatywne oddziaływanie tej substancji na zdrowie oraz liczne badania naukowe sprawdzające jej właściwości.
Abuta (Abutta officinali, Cissampelos pareira) jest drzewem osiągającym do 6 metrów, rośnie w dorzeczu Amazonki i innych tropikalnych rejonach świata. W Ameryce Południowej jest stosowana przede wszystkim w leczeniu różnych dolegliwości kobiecych. W niektórych częściach świata, zioło rekomenduje się w celu obniżenia gorączki oraz zmniejszenia stanu zapalnego i bólu. W Stanach Zjednoczonych abuta jest używana głównie do złagodzenia dolegliwości układu rozrodczego, takich jak skurcze menstruacyjne.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.