Liczba wyników: 385
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Dieta ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu, obejmuje to nie tylko działanie narządów wewnętrznych, wygląd skóry lub włosów, czy wzrok, ale dotyczy również zdolności słyszenia. Oto składniki, które pomogą zachować dobry słuch.
Pozwala zapanować nad poczuciem głodu i wilczym apetytem. Dzięki błonnikowi kasza, gdyż o niej mowa, pozwala na prawie bezkaloryczne wypełnienie żołądka. Niestety w dalszym ciągu niewielu z nas sięga po kasze w codziennym menu. Takie codzienne wybory żywieniowe nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. O skutkach odejścia od zaleceń piramidy żywieniowej i wykluczania z diety kasz opowiada dietetyk Katarzyna Foszner, ekspert kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".
Często zapominamy, że sposób odżywiania ma bardzo duże znaczenie dla kondycji naszej skóry. Niektóre witaminy i składniki mineralne są niezbędne do zachowania jej zdrowego i pięknego wyglądu. Odpowiednia dieta dostarczająca skórze niezbędnych składników, skutecznie zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz utrzymuje ją w dobrej kondycji. Aby cieszyć się piękną, a przede wszystkim zdrowo wyglądającą skórą warto połączyć prawidłową pielęgnację dostosowaną do jej potrzeb wraz z właściwą dietą, bogatą w witaminy, minerały oraz inne cenne składniki aktywne.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Piękna pogoda i wypoczynek nie kojarzą się chorobami i leczeniem. Jest jednak kilka infekcji, które mogą uprzykrzyć letni urlop. Zaś wymarzony wypoczynek może się skończyć z gorączką i chusteczką przy nosie. Angina czy przeziębienie mogą nas przecież dopaść latem, a nie tylko jesienią lub zimą. Chorobotwórcze bakterie i wirusy nie rozróżniają pór roku.
Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
W wielu domach stoi w doniczkach obok innych roślin. Nieświadomi jego właściwości ograniczamy kontakt z nim wyłącznie do podlewania i pielęgnacji. Aloes. Tymczasem już przed wiekami odkryto, że jest to prawdziwy skarb, a sok i miąższ aloesu działa między innymi regenerująco, ochronnie oraz uodparniająco na organizm. To niemal mityczne panaceum, czyli lek na wszystko.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość