Liczba wyników: 245
Naelektryzowane, uklepane, połamane i przetłuszczane – włosy pod czapką nie mają łatwo. Co zrobić, żeby zimą mieć piękną i lśniącą fryzurę, a jednocześnie nie marznąć, doradza Oskar Bachoń, make-up & hair designer.
Zalecenia dotyczące jedzenia kilku porcji dziennie warzyw i owoców mają związek nie tylko zachowaniem dobrego zdrowia fizycznego, ale też mentalnego. Okazuje się, że większa ilość tych produktów w diecie pomaga uchronić się przed następującym wraz z wiekiem osłabieniem pamięci.
Jest wyjątkową ozdobą, modną „biżuterią” czy wreszcie osobistą pamiątką - co siedemnasta Polka ma przynajmniej jeden tatuaż. Bogactwo wzorów, artystyczny kunszt i bezpieczne metody zachęcają coraz więcej kobiet do akcentowania w ten sposób swojego stylu.
Robi wszystko, żeby jak najszybciej obok niej zagościły u nas schorzenia układu krążenia, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe. Do tego powoduje zwyrodnienia stawów i kręgosłupa. Bo takie są często skutki otyłości. A łatwo ją „złapać” – wystarczy niezdrowo i za dużo jeść, mało się ruszać.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
Upalna, bezdeszczowa pogoda dała się nam już w tym roku we znaki. Upały towarzyszą nam – z różnym natężeniem – od początku maja. Dlatego lekarze przypominają: gdy temperatury sięgają 30 stopni Celsjusza jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie. I radzą, co pić i ile pić w taką pogodę.
Egzotyczne kraje kuszą słoneczną pogodą i oryginalną kuchnią, często inną, niż nasza rodzima. Różne słodkości, tradycyjne potrawy, regionalne wina - aż szkoda nie spróbować wszystkiego. Może okazać się to zgubne w skutkach dla urlopujących seniorów.
Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Wszyscy dobrze wiedzą, jak ważna jest zdrowa dieta w codziennym życiu. Jednak czy łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe? Od czego zacząć? Czy zdrowa dieta musi być restrykcyjna?
Atakując nerw wzrokowy – bezpośrednie łącze miedzy okiem a mózgiem – jaskra może doprowadzić do ślepoty. Wraz z postępującym zanikiem nerwu wzrokowego stopniowo zmniejsza się pole widzenia. Niestety utrata wzroku może sięgnąć nawet 40% zanim chory zacznie zauważać problem. Rozpoczynający się 6 marca Światowy Tydzień Jaskry ma przypomnieć wszystkim o tej „cichej złodziejce wzroku” i zachęcić do kontrolnych badań wzroku, bo wcześnie wykryta jaskra może być skutecznie kontrolowana.