Liczba wyników: 1384
Na liście największych światowych źródeł spamu, Polska może się pochwalić niechlubnym awansem na 6 miejsce. Z naszego kraju pochodzi aż 4,7% wszystkich niechcianych wiadomości e-mail.
Ona pochodzi z Rosji, on z Abchazji. Ona to artystka, śpiewaczka operowa, młoda kobieta. On to starzejący się minister sportu nieuznawanego przez większość świata kraju.
Z ponad 2 tys. zagranicznych ofert pracy, opublikowanych w pierwszej połowie lipca w największych serwisach rekrutacyjnych, jedna na cztery pochodzi z Holandii. Poszukiwani są nie tylko chętni do pracy w rolnictwie czy budownictwie ale także informatycy, mechanicy, pracownicy produkcyjni, inżynierowie oraz pielęgniarki. Holenderscy pracodawcy coraz częściej oferują polskim pracownikom długoterminowe kontrakty.
W wielu krajach europejskich otyłość zaczyna stanowić problem przypominający epidemię. Kolejne państwa podjęły kroki mające na celu rozwiązanie tej kwestii, były to jednak partykularne przedsięwzięcia, projekt PorGrow (pełna nazwa: Policy options for responding to the growing challenge from obesity: a cross-national comparative study) obejmuje międzynarodowe badania dotyczące otyłości i sposobów przeciwdziałania temu schorzeniu.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Istnieją naukowe dowody na to, że miód z krzewu manuka jest skuteczny w zwalczaniu świądu i bakterii wywołujących chorobowe zmiany skóry (egzemę). Wspomniany miód znany jest jako remedium na liczne choroby już od czasów starożytnych. Krzewy, z którego pochodzi, znaleźć można jedynie w Nowej Zelandii, jego zdrowotne właściwości tłumaczy się wysoką zawartością środków antybakteryjnych.
Statystycznie co czwarta pieczarka w Europie pochodzi z Polski. Tych popularnych grzybów nie powinno zabraknąć w naszym menu nie tylko dlatego, że są łatwo dostępne i smaczne, ale również z uwagi na ich wartości odżywcze.
Imbir pochodzi z cieplejszych części Azji, takich jak Chiny, Japonia i Indie, ale uprawiany jest także Ameryce Południowej, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stosuje się go zarówno w kulinariach, jak i celach medycznych.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Ludzie, którzy cierpią na halucynacje słuchowe, słyszą nieistniejące dźwięki lub głosy. Skąd się to bierze? Przyczyny mogą być fizyczne lub psychiczne.