Liczba wyników: 428
Symulowanie przebywania na dużej wysokości może pomóc starszym pacjentom zagrożonym powikłaniami związanymi z operacją.
Zanieczyszczające mieszaniny metali i pozostałości leków są szkodliwe dla zdrowia, ale okazuje się, że dieta wzbogacona selenem może ograniczyć te szkody.
Osoby we wczesnej fazie choroby Alzheimera mają trudności ze zmianą kierunku podczas chodzenia.
Jak głosi przysłowie, jesteś tym, co jesz. Jednak dotyczy to nie tylko ciała. Jak mówią medycy, mieszkanie w biedniejszej, zmagającej się z różnymi problemami dzielnicy może wpływać na wybory żywieniowe, przyrost masy ciała, a nawet mikrostrukturę mózgu.
Osoby, które nigdy nie doświadczyły straty bliskiej osoby, są przekonane, że proces żałoby ma o wiele bardziej destrukcyjny i niszczycielski wpływ w porównaniu do tych, którzy faktycznie stracili kiedyś kogoś bliskiego.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Co roku upadki powodują wiele urazów u osób starszych i staje się to poważnym problemem zdrowia publicznego. Ludzie chorujący na demencję zaś są dwukrotnie bardziej narażeni na upadek i trzykrotnie bardziej narażeni na poważne urazy związane z upadkiem, takie jak złamania, w porównaniu z osobami bez demencji.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Stres sam w sobie może prowadzić do tego, że kobiety piją nadmierne ilości alkoholu. Jeśli chodzi o mężczyzn, którzy doświadczali tego samego stresu, pili nadmiernie, o ile już wcześniej sięgali po alkohol.
Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.