Liczba wyników: 1746
Werbena cytrynowa to pochodzące z Ameryki Południowej zioło o intensywnym cytrusowym aromacie. Od dawna jest stosowana w medycynie tradycyjnej na różne dolegliwości, w tym dla wzmocnienia odporności i na stres. Docenia ją też przemysł kosmetyczny, bo roślina pomaga poprawić nawilżenie i elastyczność skóry. Sprawdź, jak szerokie ma zastosowanie.
Przyjmowanie melatoniny neutralizuje uszkodzenia oksydacyjne i opóźnia neurodegeneracyjny proces starzenia się.
Drzewa klonowe są najbardziej znane z uzyskiwanego z nich syropu i pięknych jesiennych liści. Okazuje się też, że liście te nie tylko same ładnie wyglądają, ale mogą też zadbać o zachowanie młodego wyglądu skóry - ekstrakt z nich pomaga zapobiegać powstawaniu zmarszczek.
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Przeciwutleniacze są popularnymi składnikami przeciwstarzeniowymi kremów do skóry. Warto szukać kosmetyków z wyciągiem z topoli - naukowcy mówią, że pączki topoli są bogatym źródłem antyoksydantów.
Powszechnie uważa się, że osoby wykonujące najbardziej wymagające zawody mogą mieć najpoważniejsze problemy ze snem. Na University of South Florida ustalono jednak, że związek między rodzajem pracy a dobrym snem jest bardziej złożony.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Niezdrowy mikrobiom jelitowy wywołuje zmiany w normalnej tkance piersi, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się raka piersi do innych części ciała.
Można lepiej wspierać seniorów w miarę ich starzenia się, gdy bierze się pod uwagę ich osobowość.
Niższy wskaźnik masy ciała (BMI) jest powiązany ze słabszym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród osób z różną historią rodzinną, genetycznymi czynnikami ryzyka i masą ciała.