Liczba wyników: 333
Aż 72% aktywnych zawodowo Polaków twierdzi, że ból przeszkadza im w skoncentrowaniu się na wykonywanej pracy, a ponad połowa nie może poprawnie wykonać powierzonych im zadań. W Polsce odnotowano najwyższy poziom odczuwania bólu, spośród przebadanych krajów europejskich. Aż 93% badanych Polaków cierpi z powodu bólu, jednak tylko 36% z nich mówi o tym głośno – wynika z pierwszego globalnego badania Global Pain Index dotyczącego bólu przeprowadzonego na zlecenie GSK Consumer Healthcare.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Jeśli często budzisz się w nocy, by skorzystać z łazienki, ogranicz ilość soli w diecie, dzięki temu łatwiej będzie ci się wysypiać.
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com
Szacuje się, że wiele osób chorych na cukrzycę nie ma świadomości jej obecności, co jest dla nich bardzo niebezpieczne, bo choroba wyniszcza organizm i prowadzi do poważnych powikłań, które moga skutkować śmiercią. Okazuje się jednak, że istnieje też odwrotny problem - pacjenci z cukrzycą mogą otrzymywać leczenie, które skutkuje zbyt dużym obniżeniem poziom glukozy, co również jest niebezpieczne dla zdrowia.
Jeśli dostarczasz sobie zbyt dużo cukru, niszczysz swoje zdrowie, mówią eksperci.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Espresso, latte, po irlandzku, niezależnie od tego, jaka kawę lubisz, jeśli pijesz jej bardzo dużo, możesz mieć problemy z sercem, ostrzegają eksperci.
Wiele dotychczasowych badań potwierdziło, że regularne picie kawy pomaga w utrzymaniu funkcji poznawczych. Jeśli jednak pije się zbyt dużo, może uzyskać odwrotne efekty.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość