Liczba wyników: 3269
Podczas odbywającego się w Cambridge Europejskiego Tygodnia Walki z Bólem ogłoszono pierwsze wyniki ankiety PainSTORY, która jest pierwszym tego rodzaju programem badań polegającym na śledzeniu przez rok losów pacjentów cierpiących na przewlekły ból. Badania przeprowadzane są w 13 krajach Europy, a ich celem jest lepsze zrozumienie sposobów zwalczania przewlekłego bólu w Europie.
Kolejne badania naukowe dowiodły, iż spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu może korzystnie wpływać na zdrowie.
Od 9 do 11 kwietnia w Pradze będzie odbywać się III edycja międzynarodowego sympozjum „Pamięć Europy”, poświecona współczesnej kulturze pamięci w kontekście przypadających w tym roku ważnych rocznic historycznych. Udział w sympozjum wezmą przedstawiciele ponad 150 instytucji i organizacji pozarządowych zajmujących się historią XX wieku z ponad 20 krajów Europy
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Powszechnie wiadomo, że na długość życia wpływa stan zdrowia, dostęp do opieki medycznej, dieta, styl życia. Te wszystkie czynniki są w ogromnym stopniu związane z miejscem zamieszkania.
Seniorzy, którzy są społecznie odizolowani, częściej mają braki w uzębieniu i tracą zęby szybciej niż ci, którzy mają więcej interakcji społecznych.
Każdy ma inne podejście do romantycznych relacji. Na jednym biegunie plasują się ludzie, którzy tak bardzo pragną bliskości, że wydają się „przylepni" do partnera. Na przeciwległym zaś są ci, którzy niezwykle mocno cenią swoją niezależność, że unikają zbytniego zbliżania się do kogokolwiek.
Mikrobiota jelitowa ma wpływ na zdolność do utraty wagi.
Osoby regularnie uczęszczające do kościoła żyją dłużej niż ludzie, którzy nigdy nie uczestniczą w nabożeństwach lub robią to rzadko, mówią uczeni z Uniwersytetu Kolorado w Boulder.