Liczba wyników: 301
Na Uniwersytecie Alabamy wykazano u seniorów poprawę składu ciała, dystrybucji tłuszczu i zdrowia metabolicznego w odpowiedzi na ośmiotygodniową dietę o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.
Wyższy poziom tłuszczu trzewnego (zgromadzonego wokół talii) są związane z niższą ilością witaminy D u osób otyłych.
Osoby po udarze mózgu, które doświadczają bezdechu sennego, są bardziej narażone na śmierć lub wystąpienie kolejnego udaru - ostrzegają medycy.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Stosowanie suplementów z czosnkiem może powstrzymać odkładanie się zagrażających zdrowiu złogów w tętnicach, co zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Osoby o grubszych nogach (gdy wyższy procent tkanki tłuszczowej gromadzi się właśnie w kończynach) są mniej narażone na nadciśnienie niż pozostali.
Lęk to jedno z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i częściej dotyka kobiety, szczególnie kobiety w średnim wieku. Jakkolwiek bywa powodowany wieloma czynnikami, nowe badanie wskazuje, że ilość tłuszczu w okolicach talii może zwiększać ryzyko jego rozwoju.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Nowe badania pokazują, że większy obwód uda może mieć związek z niższym ciśnieniem krwi u osób z nadwagą lub otyłością.