Liczba wyników: 1115
Jakkolwiek ciągle zbyt mało ludzi uprawia sport, to są i tacy, którzy bez tego żyć nie mogą. I słusznie, ale uwaga - z ilością i intensywnością ćwiczeń też można przesadzić i narobić sobie zdrowotnych kłopotów. Rzecz dotyczy nie tylko urazów czy kontuzji, z jakimi często wiążą się określone dyscypliny, ale i funkcjonowania układu pokarmowego.
Otręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
Każdego dnia mamy do czynienia z wysokim poziomem różnych substancji - od jedzenia po produkty higieny osobistej. Nasze organizmy usuwają niepotrzebne i szkodliwe w nadmiarze związki przez naturalny układ oczyszczania stanowiący część układu pokarmowego. Jego ważnym elementem jest wątroba, warto więc o nią zadbać, by cały system nie zwolnił lub się nie zablokował.
Alpinia, zioło z rodziny Imbirowatych, jest znana w Europie od kilku wieków, jednak jej pochodzenie odkryto w 1870 roku, gdy znaleziono i zbadano ją w pobliżu Tung-Sai, na południu Chin, a następnie na wyspie Hainan. Tradycyjne zastosowania zioła obejmowało leczenie: wzdęć, dyspepsji (niestrawności), wymiotów, nadciśnienia, wreszcie rozmaitych chorób układu pokarmowego.
Warzywa to podstawa zdrowej diety i powinno ich być w naszym menu jak najwięcej. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego, a przy tym mają bardzo mało kalorii. Mimo to większość z nas przyznaje, że warzyw je za mało. Jak w prosty sposób zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie radzi dietetyk Adriana Szulińska.
Wyjeżdżając na wakacje pakujemy zwykle podstawowe środki na gorączkę, ból gardła czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety często wypoczynek mogą nam przerwać infekcje dróg moczowych, które zaniedbane mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Małgorzata Biernacik farmaceutka z Apteki Medicover we Wrocławiu podpowiada, co zrobić, by zdrowotne niedyspozycje nie popsuły nam urlopu.
Zgaga jest nie tylko nieprzyjemnym uczuciem „palenia" w żołądku i przełyku. Jeśli często się powtarza, może prowadzić do poważnych problemów górnej części układu pokarmowego - ta część nie jest bowiem chroniona przed działaniem kwasów żołądkowych. Aby pozbyć się nieprzyjemnej dolegliwości, konieczne są pewne zmiany w stylu życia. Oto osiem skutecznych sposobów na zgagę.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. Codzienne objawy tej choroby występują u 10% osób populacji krajów wysoko rozwiniętych, a raz na tydzień nawet u 20%. Objawy choroby obniżają jakość życia i utrudniają codzienne funkcjonowanie. Bagatelizujemy objawy, a tymczasem nieleczony refluks może mieć fatalne skutki.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.