Liczba wyników: 4260
Na 24 października przypada Światowy Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji Poradnia Dietetyczna food&diet w dniach 23 – 25 października 2008 zorganizowała dla Warszawiaków cykl bezpłatnych spotkań ze specjalistami różnych dziedzin.
W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych odchudzanie było łatwiejsze. Powód jest bardzo prosty - znacznie mniej trzeba było zrzucić, bo ludzie mniej ważyli...
Nie chodzi bynajmniej o drugi lub trzeci pobródek czy pucołowate policzki, od których należy rozpocząć odchudzanie. Bo co zrobić, gdy kolejne próby odchudzania i cudowne diety kończą się klęską, a waga zamiast spadać ciągle wzrasta? Może warto wtedy sprawdzić, co jest przyczyną takiego stanu. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że za problemy z kilogramami odpowiada nasza psychika.
Odchudzanie polega na ograniczeniu spożycia energii poniżej zapotrzebowania organizmu. Energię potrzebną do normalnego funkcjonowania organizm czerpie wówczas ze "spalania" zapasów zgromadzonych w postaci tłuszczu. Najbardziej korzystne i skuteczne jest powolne tracenie tkanki tłuszczowej. Sami musimy zdecydować, czy chcemy chudnąć szybciej kosztem większych wyrzeczeń dietetycznych, czy wolniej, ale przy mniejszych ograniczeniach ilości spożywanych kalorii.
Utrata masy ciała u osób po zawale serca jest najskuteczniejsza, gdy ich współmałżonkowie przyłączają się do starań o utratę na wadze.
Kofeina (w ilości około 3 mg / kg, czyli odpowiednik mocnej kawy) dostarczana na pół godziny przed wysiłkiem aerobowym znacząco zwiększa tempo spalania tłuszczu, mówią uczeni z Uniwersytetu w Granadzie. Okazuje się też, że jeśli ćwiczenia wykonywane są po południu, działanie kofeiny jest skuteczniejsze niż rano.
Wysiłki zmierzające do pozbycia się nadmiaru kilogramów są skuteczniejsze u osób po zawale serca, jeśli ich współmałżonkowie lub partnerzy włączają się w stosowanie odpowiedniej diety i zmiane innych elementów stylu życia.
Ludzie, którzy chcą schudnąć, nierzadko mają nadzieję na szybkie efekty swoich wysiłków i chociaż dietetycy ostrzegają, że szybka utrata na wadze jest dla organizmu niebezpieczna i może się wiązać z wieloma dolegliwościami. Należą do nich między innymi problemy z trzustką i kamienie żółciowe.
Jedzenie w naczyniu o tym samym kolorze, co posiłek, a w tym innym odcieniu niż stół, obrus lub podkładki, może pomóc schudnąć. Wszystko dlatego, że pozwala to zmniejszyć porcje, a przez to dostarczyć mniej kalorii.
Rozwód sprzyja zmniejszeniu talii u starszych kobiet, małżeństwo z kolei częściej oznacza poszerzenie w pasie...