Liczba wyników: 415
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
W ludzkim mikrobiomie jelitowym znajdują się miliardy bakterii. W wyniku chorób, niewłaściwego stylu życia lub stosowania określonych leków różnorodność bakterii może jednak znacznie się zmniejszyć, co wywołuje określone zaburzenia funkcjonowania organizmu i może sprzyjać chorobom.
Dieta oparta na produktach roślinnych zyskała populaność, bo coraz więcej jest dowodów na to, że pomga zdrowiej żyć i uchronić się przed wieloma doleliwościami. Teraz nowe analizy pokazują, dlaczego taki sposób odżywiania się może być polecany osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Z wiekiem traci się nieco tkanki mięśniowej, ale to nie oznacza, że skazani jesteśmy na słabość - także po sześćdziesiątce można się cieszyć imponującą sprawnością i siłą.
Trwa kampania zachęcają do codziennego ruchu bez względu na wiek. „Rusz się Polsko” zachęca Polaków do regularnych ćwiczeń.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Letnie wyjazdy kojarzą nam się ze swobodą, wolnością, lekkością - także w kwestii ubrań. W wakacyjnej walizce najczęściej znajdziemy zwiewne sukienki i spódnice, szorty, koszulki i strój do kąpieli. O czym jeszcze nie zapomnieć, by cieszyć się zdrowiem i komfortem, a także być przygotowaną na każdą sytuację?
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość